Teleborgs 4H-gård

Under sommarförskolan passar vi på att göra flera utflykter. Tisdagens utflykt gick till Teleborgs 4H-gård!

“Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur […]”

Kontakt med VIM under sommarperioden

Om Du behöver komma i kontakt med rektor eller huvudman under veckorna 27-31 så ringer Du direkt till VIM:s sommaröppna förskola Kronan på telefonnummer: 0470 – 120 48.
Personalen lämnar Dig mobilnumret till de personer som är ansvariga respektive vecka.

Fortsatt GLAD SOMMAR!

10 smarta tips för en lyckad sommar!

Ibland tror vi vuxna att familjen måste åka flygplan utomlands för att ge barnen oförglömliga sommarminnen – så fel vi då tänker! Utifrån barnperspektivet är gemenskapen med nära och kära och de små upplevelser ni hittar på som gör avtryck och fastnar i minnet och leken. Här kommer tio bra tips som barn brukar uppskatta och som nästan inte kostar mer än din tid.
1. Passa ett husdjur till någon som jobbar eller reser bort. Tänk vilket ansvar och nya kunskaper barnet får när man lär känna ett djur!
2. Tävla i sällskapspel – regniga dagar kan det bli den perfekta aktiviteten!
3. Besök en bondgård eller 4H-gården
4. Cykla efter skattkarta som du har ritat
5. Gå på museum. De ordnar mycket kul för barn under sommaren och barn är nyfikna på det mesta
6. Picknick är alltid underbart och ditt barn äter oftast ännu bättre utomhus av någon märklig anledning
7. Gå på loppis. Vi stöttar klimatet när vi återanvänder och man kan hitta sitt livs fynd!
8. Bygg koja – inne eller ute
9. Gå ofta på biblioteket (om det inte är sommarstängt!) Låna och läs böcker, på alla de språk du kan
10. Tälta i trädgården – eller sov i sovsäck på balkongen – hur galet och härligt som helst i ett barns värld!

Minnen du ger ditt barn fastnar för evigt och präglar synen på livet och på sig själv. Att känna sig lycklig över “lite” är en förutsättning för att slippa vara avundsjuk på andra och gör barnet mer harmoniskt.
GLAD SOMMAR! Rektor i VIM Charlott

Pedagogerna på Slottet

Alla anställda i VIM är idag samlade på Teleborg Slott för att i denna fantastiska miljö fira avslutandet av Läslyftet och den 20 år gamla Läroplanen. Vi ser mycket fram emot att aktivera nya LPFÖ 18 som börjar gälla 1 juli.

Bamseloppet

Hej! Idag så var det äntligen dags för Bamselopppet igen! Mellanmål åt vi på Bokhultet innan vi gick iväg. Väl framme på Myresjöhus arena fick vi träffa Bamse (Emmeli) och Lille Skutt (Malin) som hade uppvärmning med oss och visade de olika banorna vi fick välja på att springa. Alla sprang m liv och lust och glädje och fick sedan medalj vid målgång. Sedan fick vi låna stora fina fotbollar av Öster att spela och leka med. Innan vi gick tillbaka drack vi smoothie och vatten såklart.

Ur lpfö ” utveckla sin motorik, kordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande”

“Utveckla sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler ”

Ett lekfullt lärande

Idag har vi bakat på Dungen. Under tiden skedde mycket lärande…

Först pratade vi om vad de olika ingredienserna hette, hur de såg ut, luktade och vad de användes till.

“Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld”

Sedan pratade om vad de olika måttenheterna hette och räknade tillsammans när vi mätte upp ingredienserna.

“Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring”

Därefter var det dags att blanda ihop ingredienserna. Barnen fick se hur ingredienserna förändrades och kändes när det blev till en smet.

“Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar”

“Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen”