Kronan och Bokhultets knutsdans!

Idag har barnen på Kronan och Bokhultet haft julgransplundring tillsammans vid i11´s stora julgran. Castellum hade börjat plocka ner en del men vi dansade runt den del som fortfarande var kvar. Stubben förlängdes med Bokhultets gran :-).

Nu är glada julen slut…

förskolan sak sträva efter att varje barn känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer,

Förskole-bio

Igår åkte 4-åringarna på Ängen iväg och till Sf-bio och tittade på Snick & Snack. Vi började utflykten med ett härligt mellanmål vid förskolan innan vi begav oss till bussen. Det blev en rolig och spännande utflykt.

Utomhuslek

En härlig höstdag! Med massor av rollekar. Att ” utveckla sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler “och att” utveckla sin lust samt förmåga att leka och lära”( ur Lpfö).

Tidsresan för barn födda 2011

Onsdagen den 17 maj tog alla Vim:s 2011:or bussen till Pene vägskäl för att åka på tidsresa i Växjö 10000 år. Med fantasins hjälp och en magisk sten, landade vi just när istiden tog slut och träffade en flicka från jägar- och samlarstenåldern. Hon bjöd på hjortkött och visade sina finaste saker,  ett skinn och en flintasten.

image

Vi gick vidare i den vackra bokskogen och kom till bondestenåldern. Där åt vi platt bröd och flickan visade keramik som hon gjort själv.

image

Snart kom vi till bronsåldern och flickan hade blivit rik och mäktig i byn. Hon bjöd på russin eftersom det var så varmt att vindruvor kunde växa och visade sina skatter,  ett bronsbälte och en solsymbol. På bronsåldern dyrkade man solen och vi offrade russin i skålgroparna på offerstenen.

image

Det blev jättekallt i granskogen och järnåldern började.

image

Det var svårt att odla när det var så kallt och vi fick äta kålrot ur en träskål. Av järn tillverkade man verktyg men också många vapen och det blev krig som gjorde att människor fick flytta långt bort ibland. Slutet av järnåldern kallas vikingatiden och se vad vi hittade i skogen!

image

Svärdet var jättetungt och glas var vikingens finaste sak.
När det äntligen var fikastund hamnade vi i medeltiden och träffade en präst och en riddare som bjöd på salt sill.

image

Sist av alla kom drottning Katarina som var gift med Sveriges första kung Gustav Wasa. Sedan hans tid heter vårt land Sverige.

image

En magisk sten tog oss tillbaka till nutiden och nu tänker vi vara rädda om framtiden.
Barnen tyckte det var jättejobbigt att gå 10000 år men att det var en spännande resa.

Påskpyssel med glamour 

Nu är arbetet i vår ateljé i full gång och idag vad det påskpyssel som gällde för Ängens barn. Glitter och paljetter är väldigt populärt just nu och självklart kan även en påskhöna eller påsktupp glittra lite extra. 


I vår läroplan står det att;

“Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama” Lpfö 98 rev 2016