Category Archives: Bokhultet
Högläsning med skolbarn
Idag har vi haft besök av årskurs tre från Växjö Montessoriskola. Alla tredjeklassare hade med varsin bok som de läste för våra Ängenbarn. Det blev en mysig start på dagen och vi tackar så mycket för besöket.
Feelgoodkalender
Även pedagogerna får sitt i advent; på varje förskola möttes vi av en feelgoodkalender den första måndagen i december, i respektive personalrum. Väldigt mysigt och uppskattat, den som har sitt namn på dagens hjärta får öppna paket. Innehållen förgyller allas vårt december :).
Stort tack till Lotta och arbetslagsledarna som pysslat till oss 🙂
En helt vanlig eftermiddag på Ängen…
Såhär vid juletider har barnen mycket att välja att göra på Ängen. Alla barn är sysselsatta med något som intresserar dem. Det julpysslas, några bakar pepparkakor så det luktar jul i hela huset. En pojke bygger med rosa tornet samtidigt som hans kompisar läser om insekter. I hallen är det teaterföreställningen och uppe leker de rollekar. Och just att följa barnet är en av grundpelarna i Maria Montessoris filosofi.
Arbetspass
Idag har barnen räknat och räknat.Några har lagt ut fågelperspektivet, det är för att man ska lära sig ental- tiotal- hundratal och tusental. Ett barn la ut siffror och marker för att lära sig udda- jämnt 1-10. Några barn arbetade med trädets delar och i köket bakade två barn äppelpaj! Härlig dag med full aktivitet.
En praktisk vardagsövning
Enligt montessoripedagogiken är varje tillfälle att göra barn delaktiga och få chans att ta ansvar för miljön positiva. Det stärker barnets självkänsla att få förtroende, utvecklar självständighet och hjälpsamhet när en vuxen kan överlämna ett riktigt uppdrag till barnet att utföra. Idag erbjöd jag den rena middagsdisken till ett barn att sortera och hon plockade så försiktigt och koncentrerat varje tallrik, glas och bestick till sin rätta plats. Tänk så många områden som stimulerades av en aktivitet som många vuxna suckar över i sin vardag…..
såhär tänker en montessorilärare som ser barnet uppslukad av en uppgift som denna: Motoriskt utvecklas såväl öga-hand-koordinationen, finmotoriken som balansen. Det matematiska tänkandet stimuleras genom att sortera och avgöra storlek och gruppera via form och mönster. Koncentrationen stärks och övas då man jobbar oavbrutet med en aktivitet utan att bli störd av det som sker i omgivningen och naturligtvis är de så värdefulla sociala och känslomässiga förmågorna mycket stärkta när barnet känner att det får bidra till allas trivsel och vet att pedagogen litar på att det klarar jobbet. Att få arbeta i sin egen takt och inte stressa gör att arbete upplevs som lustfullt och roligt. Slutligen ökar barnets självständighet och tillit till sin egen förmåga och växer som människa – det är förskolans mål – att låta varje barn växa!
Kronan och Bokhultets knutsdans!
Idag har barnen på Kronan och Bokhultet haft julgransplundring tillsammans vid i11´s stora julgran. Castellum hade börjat plocka ner en del men vi dansade runt den del som fortfarande var kvar. Stubben förlängdes med Bokhultets gran :-).
- Vi dansar karusellen, vi äro musikanter, små grodorna, mormors lilla kråka, räven raskar över isen och så klart raketen…
- Under granen hade TomteLisa, Nils och Rut lämnat ett paket till oss med goda klementiner
Nu är glada julen slut…
förskolan sak sträva efter att varje barn känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer,
Förskole-bio
Utomhuslek
Tidsresan för barn födda 2011
Onsdagen den 17 maj tog alla Vim:s 2011:or bussen till Pene vägskäl för att åka på tidsresa i Växjö 10000 år. Med fantasins hjälp och en magisk sten, landade vi just när istiden tog slut och träffade en flicka från jägar- och samlarstenåldern. Hon bjöd på hjortkött och visade sina finaste saker, ett skinn och en flintasten.
Vi gick vidare i den vackra bokskogen och kom till bondestenåldern. Där åt vi platt bröd och flickan visade keramik som hon gjort själv.
Snart kom vi till bronsåldern och flickan hade blivit rik och mäktig i byn. Hon bjöd på russin eftersom det var så varmt att vindruvor kunde växa och visade sina skatter, ett bronsbälte och en solsymbol. På bronsåldern dyrkade man solen och vi offrade russin i skålgroparna på offerstenen.
Det blev jättekallt i granskogen och järnåldern började.
Det var svårt att odla när det var så kallt och vi fick äta kålrot ur en träskål. Av järn tillverkade man verktyg men också många vapen och det blev krig som gjorde att människor fick flytta långt bort ibland. Slutet av järnåldern kallas vikingatiden och se vad vi hittade i skogen!
Svärdet var jättetungt och glas var vikingens finaste sak.
När det äntligen var fikastund hamnade vi i medeltiden och träffade en präst och en riddare som bjöd på salt sill.
Sist av alla kom drottning Katarina som var gift med Sveriges första kung Gustav Wasa. Sedan hans tid heter vårt land Sverige.
En magisk sten tog oss tillbaka till nutiden och nu tänker vi vara rädda om framtiden.
Barnen tyckte det var jättejobbigt att gå 10000 år men att det var en spännande resa.