Nyfiken på montessoriförskola för ditt barn?

Växjö intresseförening för Montessori (VIM) bildades 1982 av en liten grupp entusiastiska familjer som ville ge sina små barn möjlighet att gå i montessoriförskola.

Efter 40 år driver den ekonomiska föreningen VIM tre förskolor, Bokhultet, Kronan och Wälludden.

VIM erbjuder lediga platser i första hand till föreningens medlemmar och det kostar 100 kronor att bli medlem (inträdesavgift som betalas en gång).Medlemsnummer och syskonförtur är de kriterier VIM följer för turordning av erbjudande.

Vi vill erbjuda harmoniska och pedagogiskt stimulerande förskolor, med barnet i centrum. Vi utgår från Barnkonvention, Svensk Skollag, Läroplan för förskolan-18 och med montessoripedagogiken som grund. Det är viktigt för oss att vi är “Montessori2022” och ser till barngruppens behov och varje barns intressen – därför är varje dag unik och varje förskola utformas utifrån denna inställning.

Du är varmt välkommen att kontakta rektor Charlott Lundgren eller någon av montessoriförskolorna direkt, om du är intresserad av ett besök eller är nyfiken och vill veta mer!

 

 

Varmt välkomna tillbaka till Montessoriförskolan!

Våra tre montessoriförskolor Bokhultet, Kronan och Wälludden, är nu öppna efter några helger som säkert var annorlunda jämfört med “alla andra år” och vi hoppas att 2021 får en trygg och positiv uppstart!

En grundförutsättning för detta är att vi tillsammans fortsätter att respektera alla “måsten&rekommendationer” på grund av rådande pandemi.

Det finns en uppenbar risk för smittspridning när vi nu samlas på förskolorna igen och därför lyfts återigen förväntningarna till samtliga familjer inom VIM och alla medarbetare att följa alla restriktioner.

När förskolans anställda eventuellt påminner dig om någon “glömd” restriktion eller ringer hem ditt barn för något symtom som dykt upp – tänk då på att vi hjälps åt att visa samhällsansvar och hänsyn genom att samarbeta på bästa möjliga sätt.

Många varma hälsningar rektor Charlott i VIM

31 augusti firar världens montessoriskolor Maria Montessoris 150-årsdag!

Idag, 31 augusti, är det 150 år sedan Maria Montessori föddes i den lilla italienska staden Chiaravalle. Hon var enda barnet till Renhilde och Allessandro och vid sex års ålder flyttade familjen till Rom för att lilla Maria skulle kunna gå i landets bästa skolor.
Hon började vid 12 års ålder i en teknisk skola där de flesta eleverna var pojkar. Föräldrarna hoppades att hon skulle bli lärare men Marias dröm var att bli läkare. Detta yrke var inte tillåtet för kvinnor att arbeta som men Maria lyckades bli antagen (hon skrev sitt förnamn så otydligt att de trodde att en Mario skulle börja.
De barn som bodde på sjukhuset hade funktionsvariationer och för dem utvecklade Maria pedagogiska leksaker som stimulerade dessa barn och Maria förstod att pedagogik var det hon ville forska om.
1907 öppnades den första montessoriförskolan “Casa dei Bambini” i Rom och montessoripedagogiken spreds över hela världen!
Maria dog 1952 men hennes tankar och pedagogiska material lever vidare i vår nutid.
Maria Montessori är en inspiratör, feminist och fredsvän som alltid framhöll barnens betydelse i arbetet med att bygga en bättre värld.
Vi är stolta, glada och mycket tacksamma över att hennes liv och arv – och som ett av barnen på förskolan sa: – Om inte hon hade funnits så hade vi inte varit på denna förskolan!

 

Politiker på besök

Montessoriförskolan Kronan fick under fredagen besök av fyra Växjö-politiker. Kommunalrådet Anna Tenje, Pernilla Torneus, Ulf Hedin och Catharina Winberg välkomnades av två barnvärdar som guidade runt på Kronans tre avdelningar och tillsammans med rektor Lotta och övriga pedagoger berättade om montessoripedagogiken. Barnen bjöd på kaffe och det blev en väldigt lyckad stund. Förskolan passade på att bjuda på sångsamling för alla och även vegetarisk lunch. Barnen berättade att politikerna var tvungna att själva torka bordet efter sig.

En pojke undrade vilka fröknarna var och när han fick klart för sig att de bestämmer väldigt mycket i Växjö så utbrast han:- PRECIS DET VILL JAG OCKSÅ BLI!

Våra barn behöver uppleva att makthavare är riktiga människor som lyssnar på vad barn har att säga och vi vill ge dem dessa erfarenheter så de kan och vill ta ansvar i framtiden.

Konferens med Erasmus+

Rektor Lotta är utvald att ingå i ett EU-projekt som syftar till att utveckla förskolors kvalitet i Europa.

Utbyte är värdefullt och de kommande dagarna blir säkert givande och lärorika. Det är cirka 100 utbildare, rektorer och förskollärare från hela EU som är här.

På bilden syns de två Växjöbor som deltar, Ellinor Rydman från Teknikums barnskötarprogram och VIM:s rektor Lotta.

Arbetsmiljöutbildning i Stockholm

Idag är rektor Charlott och biträdande rektor Jessica i Stockholm för att delta i seminarier på “Gilla jobbet” som Prevent anordnar.Första föreläsningen gav mersmak för att arbeta med arbetsmiljöfrågor och vi kommer säkert hem med mycket ny inspiration och kunskap.

Spännande studiebesök på Wälludden

I eftermiddags var det extra spännande på wälludden. 12 utbytesstudenter från centrala Tokyo besöker universitetet under några dagar och VIM fick frågan om vi kunde ta emot studiebesök eftersom de ville få se svensk förskola.Barnen på wälludden klickade direkt med de härliga och lekfulla studenterna och rektor Lotta och biträdande rektor Jessica föreläste och guidade dem runt. De stannade ända tills stängning och barnen ville inte lämna sina nya kompisar. Tänk att språk, åldersskillnader och kulturskillnader betyder så lite när man vill leka och skratta tillsammans.

VIM:s förskolor öppnas måndag 5 augusti!

All personal, barn och familjer hälsas hjärtligt välkomna tillbaka till våra fantastiska montessoriförskolor Bokhultet, Kronan och Wälludden!

Vi ser fram emot en inspirerande termin och att få ta emot såväl nya kollegor som nya familjer som valt att ge sitt barn möjlighet att utvecklas i en montessorisk atmosfär och miljö.

Vecka 32 är Johanna Paulin tillförordnad rektor. Mobilnummer är 072-388 42 38
12-13 augusti är biträdande rektor Jessica Nilsson på plats. Mobilnummer är 072-180 69 39
Från och med 14 augusti är rektor Charlott Lundgren på plats. mobilnummer är 070-994 23 15

Fortsatt härlig sommar!
Charlott, rektor i VIM

Kontakt med VIM under sommarperioden

Om Du behöver komma i kontakt med rektor eller huvudman under veckorna 27-31 så ringer Du direkt till VIM:s sommaröppna förskola Kronan på telefonnummer: 0470 – 120 48.
Personalen lämnar Dig mobilnumret till de personer som är ansvariga respektive vecka.

Fortsatt GLAD SOMMAR!