Spännande studiebesök på Wälludden

I eftermiddags var det extra spännande på wälludden. 12 utbytesstudenter från centrala Tokyo besöker universitetet under några dagar och VIM fick frågan om vi kunde ta emot studiebesök eftersom de ville få se svensk förskola.Barnen på wälludden klickade direkt med de härliga och lekfulla studenterna och rektor Lotta och biträdande rektor Jessica föreläste och guidade dem runt. De stannade ända tills stängning och barnen ville inte lämna sina nya kompisar. Tänk att språk, åldersskillnader och kulturskillnader betyder så lite när man vill leka och skratta tillsammans.

VIM:s förskolor öppnas måndag 5 augusti!

All personal, barn och familjer hälsas hjärtligt välkomna tillbaka till våra fantastiska montessoriförskolor Bokhultet, Kronan och Wälludden!

Vi ser fram emot en inspirerande termin och att få ta emot såväl nya kollegor som nya familjer som valt att ge sitt barn möjlighet att utvecklas i en montessorisk atmosfär och miljö.

Vecka 32 är Johanna Paulin tillförordnad rektor. Mobilnummer är 072-388 42 38
12-13 augusti är biträdande rektor Jessica Nilsson på plats. Mobilnummer är 072-180 69 39
Från och med 14 augusti är rektor Charlott Lundgren på plats. mobilnummer är 070-994 23 15

Fortsatt härlig sommar!
Charlott, rektor i VIM

Kontakt med VIM under sommarperioden

Om Du behöver komma i kontakt med rektor eller huvudman under veckorna 27-31 så ringer Du direkt till VIM:s sommaröppna förskola Kronan på telefonnummer: 0470 – 120 48.
Personalen lämnar Dig mobilnumret till de personer som är ansvariga respektive vecka.

Fortsatt GLAD SOMMAR!

10 smarta tips för en lyckad sommar!

Ibland tror vi vuxna att familjen måste åka flygplan utomlands för att ge barnen oförglömliga sommarminnen – så fel vi då tänker! Utifrån barnperspektivet är gemenskapen med nära och kära och de små upplevelser ni hittar på som gör avtryck och fastnar i minnet och leken. Här kommer tio bra tips som barn brukar uppskatta och som nästan inte kostar mer än din tid.
1. Passa ett husdjur till någon som jobbar eller reser bort. Tänk vilket ansvar och nya kunskaper barnet får när man lär känna ett djur!
2. Tävla i sällskapspel – regniga dagar kan det bli den perfekta aktiviteten!
3. Besök en bondgård eller 4H-gården
4. Cykla efter skattkarta som du har ritat
5. Gå på museum. De ordnar mycket kul för barn under sommaren och barn är nyfikna på det mesta
6. Picknick är alltid underbart och ditt barn äter oftast ännu bättre utomhus av någon märklig anledning
7. Gå på loppis. Vi stöttar klimatet när vi återanvänder och man kan hitta sitt livs fynd!
8. Bygg koja – inne eller ute
9. Gå ofta på biblioteket (om det inte är sommarstängt!) Låna och läs böcker, på alla de språk du kan
10. Tälta i trädgården – eller sov i sovsäck på balkongen – hur galet och härligt som helst i ett barns värld!

Minnen du ger ditt barn fastnar för evigt och präglar synen på livet och på sig själv. Att känna sig lycklig över “lite” är en förutsättning för att slippa vara avundsjuk på andra och gör barnet mer harmoniskt.
GLAD SOMMAR! Rektor i VIM Charlott

Pedagogerna på Slottet

Alla anställda i VIM är idag samlade på Teleborg Slott för att i denna fantastiska miljö fira avslutandet av Läslyftet och den 20 år gamla Läroplanen. Vi ser mycket fram emot att aktivera nya LPFÖ 18 som börjar gälla 1 juli.

Det är spännande att bygga ord!

Ett barn på Wälludden ritade en spännande saga om ett vulkanutbrott och titeln på boken byggde vi med en bokstavslåda.Det är viktigt att aldrig rätta ett barn som stavat kreativt – korrekt stavning kommer med åldern och efter många timmars läsning.Huvudsaken är att utveckla skrivandets glädje.

Årsstämma i VIM

På Bokhultet samlades föräldrar för att genomföra årets medlemsstämma. Avgående kassör kunde visa upp en stabil ekonomi och avgående ordförande förmedlade årets insatser och framtida behov.

Nya styrelsen består av ordförande Mattias Cloodt och övriga ledamöter kommer att presentera sig närmare snart.

Avgående kassör och ordförande avtackades med blommor och present för allt fantastiskt arbete de har utfört under sina år i styrelsen.

Barn är fantastiskt kreativa och konstnärliga

Ett barn på Wälludden arbetade koncentrerat under en lång stund med att skapa figurer med ett geometrimaterial som Maria Montessori utvecklade gör 100 år sedan. Figurerna är genomtänkta och påminner lite om kubismen, eller hur?

I läroplanen ska barn ges möjlighet att utveckla sin skapande och konstruerade förmåga. Barnets kreativa syn på geometriska former blev vackra bilder som dessutom blev en hel sagoberättelse när barnet berättade- och då fick begreppen och den språkliga förmågan komma med på ett hörn också. Förskolans uppdrag är att förverkliga så många mål som möjligt genom att möta barns intressen och montessorimiljön gör det så lätt!