Avslutning på vårt tema

I fredags avslutade vi vårt tema om Sri Lanka med att titta på de tre vanligaste danstyperna som finns där, mycket uppskattat. Barnen var varit nyfikna och engagerade och lärt sig mycket. Vi hade besök av en förälder som berättade om landet och barnen har fått göra egna böcker om Sri Lanka med landets flagga och olika målarbilder som tillhör temat. Vi har pratat i både små och stora samlingar om frågorna som barnen önskat svar på :). Efter påsk går vi vidare till fler länder som barnen har anknytning till!

Ur Lpfö;

Förskolan ska sträva efter att varje barn

• känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer,

• utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,

 

 

Min plats i universum -Europa

Nu har vi via rymden, solsystemet och jorden kommit fram till vår världsdel Europa.

På den färgade jordgloben är vår världsdel röd men i verkligheten har vi fått se flera bilder på hur det kan se ut i Europa.

Vi har tittat på vilka olika djur som lever och bor i Europa.

En dag tittade vi på olika flaggor och målade vår egna.

Vi avslutade Europa med att smaka på några olika livsmedel.

Under veckorna med Europa har vi varit på två hembesök, ett ganska nära förskolan och ett ganska långt bort…

Läs gärna vår projektplanering

Projektplanering VIM 2018 vår plats i universum

Snällkalendern

På Äpplet öppnar vi varje dag vår snällkalender, den utmanar oss att sprida snällhet <3. Vi har bland annat testat att bjuda på leenden och att hälsa på varandra.

Förskolan ska sträva efter att varje barn

• utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler,

• utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,

• utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

MER-CAFE på Kronan


Torsdagskvällen 26 oktober träffades cirka 20 montessorilärare från Småland och Blekinge för att samtala kring ämnet “Inne bra men ute bäst”. Pedagogiska professorn Kerstin Signert inledde med en kort föreläsning och därefter inspirerande vi varandra genom att berätta hur vi använder utemiljön som ett pedagogiskt montessorirum.

Utegrupp

I tisdags var det dags att gå tillbaka och titta vad som hänt med bananskalen, som vi grävt ner en vecka tidigare. De flesta gissade på att det skulle bli bananträd av skalen 🙂

Snart kommer vi tillbaks och tittar igen, vad som hänt 🙂

Förskolan ska sträva efter att varje barn

• utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

• utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

• utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt
kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

• utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och
samtala om naturvetenskap,

 

Delade barngrupper

I tisdags körde Äpplet i gång så smått med delad barngrupp, vilket vi kommer att försöka ha på tisdagar och torsdagar framöver. Det innebär att halva gruppen går in och arbetar medan halva gruppen går/åker iväg eller stannar ute på gården lite längre. Detta gör vi bland annat för att skapa bättre arbetsro och ge barnen möjlighet att hitta nya konstellationer i mindre grupp.

Ena gruppen gick till skogen och här är lite av vad vi hann med under förmiddagen…

Förskolan ska sträva efter att varje barn (ur lpfö )

• respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

• utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

• utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
• utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

 

Tema Asien- Kina och Japan 

Igår hade vi en mycket spännande och intressant samling som handlade om Japan och Kina. Saga hade på sig kungfukläder och berättade om typiska föremål, städer, traditionella maträtter, hur man hälsar m.m.

På eftermiddagen jobbade barnen i köket med en praktisk vardagsövning. De fick koka nudlar och testa att äta med pinnar. 

I pysselhörnan fick de möjlighet med en äkta kinesisk pensel för kalligrafi att skriva “hej” på kinesiska med! 

“Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för andra kulturer, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld” (lpfö 98/10). 


Tidsresan för barn födda 2011

Onsdagen den 17 maj tog alla Vim:s 2011:or bussen till Pene vägskäl för att åka på tidsresa i Växjö 10000 år. Med fantasins hjälp och en magisk sten, landade vi just när istiden tog slut och träffade en flicka från jägar- och samlarstenåldern. Hon bjöd på hjortkött och visade sina finaste saker,  ett skinn och en flintasten.

image

Vi gick vidare i den vackra bokskogen och kom till bondestenåldern. Där åt vi platt bröd och flickan visade keramik som hon gjort själv.

image

Snart kom vi till bronsåldern och flickan hade blivit rik och mäktig i byn. Hon bjöd på russin eftersom det var så varmt att vindruvor kunde växa och visade sina skatter,  ett bronsbälte och en solsymbol. På bronsåldern dyrkade man solen och vi offrade russin i skålgroparna på offerstenen.

image

Det blev jättekallt i granskogen och järnåldern började.

image

Det var svårt att odla när det var så kallt och vi fick äta kålrot ur en träskål. Av järn tillverkade man verktyg men också många vapen och det blev krig som gjorde att människor fick flytta långt bort ibland. Slutet av järnåldern kallas vikingatiden och se vad vi hittade i skogen!

image

Svärdet var jättetungt och glas var vikingens finaste sak.
När det äntligen var fikastund hamnade vi i medeltiden och träffade en präst och en riddare som bjöd på salt sill.

image

Sist av alla kom drottning Katarina som var gift med Sveriges första kung Gustav Wasa. Sedan hans tid heter vårt land Sverige.

image

En magisk sten tog oss tillbaka till nutiden och nu tänker vi vara rädda om framtiden.
Barnen tyckte det var jättejobbigt att gå 10000 år men att det var en spännande resa.