Förskolerektor


.

VIM:s rektor och skolchef heter Charlott ”Lotta” Lundgren. Lotta nås på telefon
070–994 23 15 och e-post charlott.lundgren@montessorivaxjo.se.

Här berättar hon om sig själv och sitt engagemang för montessoripedagogiken och VIM:

Jag älskar att gå till mitt arbete lika mycket efter 30 år, som när jag var nyutexaminerad!

Jag utbildade mig till förskollärare på högskolan i Växjö och tog examen 1989. Då hade jag kommit i kontakt med montessoripedagogiken under en praktik, och förhållningssättet och miljön tilltalade mig väldigt mycket. Min spontana känsla var: precis så här hade jag önskat att det var under min egen skolgång! När min handledare berättade att montessorilärares yttersta uppdrag är att utbilda för fred så var beslutet fattat – jag måste arbeta med denna pedagogik som passade mitt fredsengagemang.

Jag fick jobb på Montessoriförskolan Östregård hösten 1989, och kunde parallellt studera på distans på St. Nicholas Montessori-college i London. Det var otroligt utvecklande och spännande att ha mrs Gunhild Haydu som handledare – hon är själv utbildad av Maria Montessori.

Jag fick en son 1991, och fick många aha-upplevelser genom att kunna följa hans utveckling och metoder för att erövra världen.  Så många tankar, reflektioner och ödmjukhet inför barnets behov och inneboende möjligheter det innebar i rollen som mamma!

Arbetet som montessorilärare inom VIM har jag fortsatt med i alla år, och från 1997 i kombinerad tjänst som föreståndare/förskolechef.  För att sprida montessoripedagogiken, och få utmaning och inspiration i mitt uppdrag, har jag under perioder utbildat montessorilärare och föreläst lite då och då.

Jag har alltid förespråkat repetition för att utvecklas. Därför har jag gått en högskoleutbildning (40 poäng) i montessoripedagogik och även tagit NAMEX 2008 för att förkovra mig ytterligare.

Sedan 2012 är jag övergripande rektor i VIM. Det är såväl ansvarsfullt och glädjefyllt som varierande. Jag värderar relationen med varje barn mycket högt och fungerar som pedagogiskt bollplank till alla de kompetenta kollegor som har direkt ansvar för barnen i VIM.

Mina personliga intressen är många: musik, träning, yoga, resor, arkeologi, fotboll (särskilt Östers IF) och mitt arbete. Montessoripedagogiken är faktiskt min hobby!

En höjdpunkt i mitt yrkesliv var när jag besökte Casa dei Bambini, världens första montessoriförskola, som ligger i Rom. Det var en obeskrivlig känsla att gå på samma golv, öppna samma dörr som min idol Maria Montessori en gång gjorde. Jag känner dagligen en sådan tacksamhet över hennes livsverk, som jag har fått förmånen att arbeta med. ”

 

Entren_till_casa_dei_bambini