31 augusti firar världens montessoriskolor Maria Montessoris 150-årsdag!

Idag, 31 augusti, är det 150 år sedan Maria Montessori föddes i den lilla italienska staden Chiaravalle. Hon var enda barnet till Renhilde och Allessandro och vid sex års ålder flyttade familjen till Rom för att lilla Maria skulle kunna gå i landets bästa skolor.
Hon började vid 12 års ålder i en teknisk skola där de flesta eleverna var pojkar. Föräldrarna hoppades att hon skulle bli lärare men Marias dröm var att bli läkare. Detta yrke var inte tillåtet för kvinnor att arbeta som men Maria lyckades bli antagen (hon skrev sitt förnamn så otydligt att de trodde att en Mario skulle börja.
De barn som bodde på sjukhuset hade funktionsvariationer och för dem utvecklade Maria pedagogiska leksaker som stimulerade dessa barn och Maria förstod att pedagogik var det hon ville forska om.
1907 öppnades den första montessoriförskolan “Casa dei Bambini” i Rom och montessoripedagogiken spreds över hela världen!
Maria dog 1952 men hennes tankar och pedagogiska material lever vidare i vår nutid.
Maria Montessori är en inspiratör, feminist och fredsvän som alltid framhöll barnens betydelse i arbetet med att bygga en bättre värld.
Vi är stolta, glada och mycket tacksamma över att hennes liv och arv – och som ett av barnen på förskolan sa: – Om inte hon hade funnits så hade vi inte varit på denna förskolan!