Ny termin

Åh vad roligt att träffas igen efter ett långt lov! Utvilade barn, lite nytt material, kända kompisar och kända pedagoger är ett bra koncept för en lyckad första vecka. Det är underbart att se hur väl barn och pedagoger trivs tillsammans. Vi ser fram emot en härlig vårtermin 2019.

Högläsning med skolbarn

Idag har vi haft besök av årskurs tre från Växjö Montessoriskola. Alla tredjeklassare hade med varsin bok som de läste för våra Ängenbarn. Det blev en mysig start på dagen och vi tackar så mycket för besöket.

Läslyft

Läslyftet fortsätter och de senaste veckorna har Gläntan och Dungen haft högläsning med hjälp av projektorn. Vi har hjälp varandra att upptäcka nya saker i berättelsen och på bilderna räknar barnen äpplena på trädet.

Förskolan ska sträva efter att varje barn

– tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäckter nya sätt att förstå sin omvärld

– utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och förstå andras perspektiv

En helt vanlig eftermiddag på Ängen…

Såhär vid juletider har barnen mycket att välja att göra på Ängen. Alla barn är sysselsatta med något som intresserar dem. Det julpysslas, några bakar pepparkakor så det luktar jul i hela huset. En pojke bygger med rosa tornet samtidigt som hans kompisar läser om insekter. I hallen är det teaterföreställningen och uppe leker de rollekar. Och just att följa barnet är en av grundpelarna i Maria Montessoris filosofi.

Rollek med de minsta

Att leka i Dungens hall är roligt! Här kan barnen klä ut sig, prata i telefon, leka doktor, gå till affären, gå till jobbet, bädda till dockorna, bädda till sig själva, läsa böcker, gå på pottan, laga mat och duka mm. Sakerna och det stora utrymmet inbjuder till lekar av olika slag. Barnen tränar och bearbetar upplevelser de varit med om i sin vardag och som de ser vuxna i sin närhet göra. Barnen går in i olika roller och kan koncentrera sig i leken långa stunder.

Det händer grejer…

Bokhultets ena gård ska göras om! Vilket innebär att det är stora maskiner utanför gläntan och dungens fönster. Väldigt spännande tycker vi allihopa 😍

Ur lpfö ” barn ska få möjlighet att utveckla sin förmåga att iaktta och reflektera ”