Decemberbrev från förskolechefen

Den underbara adventstiden är snart här! Trots att det inte är så klimatsmart med all belysning så blir allting lite vackrare och glittrigare, eller hur?

Maria Montessori var ju i grunden läkare och hade åsikter om det mesta. Det är så spännande att läsa hur hon såg på t.ex mat och hälsa. Hon förde protokoll över barnens tillväxt, vikt och hälsa och undervisade ibland föräldrarna om vad de borde ge sina barn att äta. Hon skriver i sin bok ”The Montessori method” att det lilla barnets diet måste vara rikt på fett och socker! Det var bäst att servera köttfärs, soppor, puréer och köttbullar liksom mycket mjölk och ägg. Barn kunde från tre års ålder äta helt kött, grönsaker (bara kokta!) och ofta frukt. Hon gav exempel på hur små portionerna borde vara till barn och att margarin aldrig skulle användas. Däremot ansåg hon att bröd var excellent mat. Alkohol var som gift, liksom vin och likör (!?). Kaffe och te kunde ge barnet skador, menade hon…

Ja, det är verkligen mycket som har förändrat sig på hundra år gällande hälsoråd. VIM strävar efter att servera livsmedel av så god kvalitet som möjligt, ekologiskt och kravmärkt när det alternativet finns – och vissa sorters mat väljs bort helt om ekologiska alternativ inte finns för säsongen.

Vi kommer att skaffa mer kunskap kring mat, kost och hälsa genom att en förälder som arbetar som dietist i Växjö kommun, föreläser för samtliga anställda i februari. Ni föräldrar får samma budskap på VIM:s årstämma 26 mars.

Jag önskar er en härlig adventstid!

/Charlott (Lotta) Lundgren-Andersson
förskolechef i VIM