Fredsfest på Dugen

Idag firas FN-dagen på Bokhultet. Vi började med en gemensam samling utomhus där barnen först fick höra lite fakta om FN och sen sjöng vi tillsammans.

Då barnen kom in på Dungen hade vi en fredsfest vid mellanmålet. Vi lyssnade på musik som bland annat Björn Afzelius sång till friheten. Barnen satt så tysta då vi åt och det kändes riktigt högtidligt.

På samlingen talade vi om fred och att en bra början är att man lär sig att tycka om varandra. Att det är lättare att vara snäll mot andra om de andra är snälla tillbaka. Sen fick alla barn var sitt hjärta i tur och ordning och fick höra att de är värdefulla och omtyckta av både deras familj och av oss på förskolan.

Till FN:s centrala mål hör att främja den internationella freden, staternas relationer och förståelse mellan olika kulturer. Detta var något som Maria Montessori kämpade för redan på sin tid. Hon skapade montessoripedagogen, som hon även kallade för kärlekens pedagogik med en förhoppning om att denna fred skulle starta med barnen som sen skulle växa upp och goda vuxna människor.

Maria Montessori upplevde två stora krig under sin livstid och detta gjorde henne intresserad av fredsfrågor och hur man kan åstadkomma en varaktig fred.

För Maria Montessori handlade inte fred om att avsluta krig, utan om att aldrig starta något. Hon ansåg att för att nå dit så måste vi börja med barnen och lära dem att samarbeta och förstå sig själva i förhållande till omvärlden. Hon menade att allt levande och icke levande är beroende av varandra och att ansvaret för vår planet ligger på varje individ och inte på en speciell grupp.