Olika är lika

Vi vill passa på i de aktuella Pride- tider att även lyfta i Salens barngrupp om olika typer av familjer. Att hitta en förståelse hos barnen och ett arbetssätt för oss pedagoger. 

-Ser ni färgerna på flaggan så olika de är. Precis som färgerna så är alla ni olika, vissa har mörkt hår, vissa har ljust hår, vissa blå ögon vissa bruna ögon men alla är vi lika mycket värda.


Boken heter “Stjärnfamiljer” av Minna Paananen & Erika Dobbertin

Vi hade högläsning idag om denna bok som handlar om olika barn som har olika konstellationer av familjer, några har två pappor, några två mammor, någon är adopterad osv. I samtalet kring boken fick vi många frågor som vi fick svara på.

Nedan är en del av frågor och svar som vi fick.

Fråga – Varför har mira två pappor?

Svar – Miras pappor älskar varandra jättemycket och vill leva tillsammans, och de älskar mira också.

Fråga – Var är hans riktiga mamma?

Svar – Hans riktiga mamma finns kvar i de landet där de hämtade honom, hans mamma och pappa kunde kanske inte själva ta hand om honom utan behövde en annan mamma och pappa som kunde hjälpa dem.

Fråga – Varför har de inget eget barn?

Svar – Det är inte alla som kan skaffa egna barn och då kan de få möjligheten att få hjälpa andra föräldrar.

Här nedan på bilden är andra böcker barnen får ta och titta i och som vi kommer läsa för barnen.


Vi kommer en period så länge barnen visar intresse jobba med dessa böcker och alla olika frågor som kommer utefter det. Vi tycker det är viktigt och verkligen inspirerande att låta barnen få ta del av dessa tankar och synpunkter.

Mål

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar:

• förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation

• förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning