En rolig experiment

Vi ritade en streckgubbe med whitebordspenna på en tallrik och hällde ett glas vatten över!

Barnens tankar innan vi hällde vatten över var; det kommer lossna,explodera,smälta gunga och gå sönder.

Med spänning hällde vi vatten och då började streckgubben röra på sig! Vi provade även att skriva våra namn.

Förskolan ska sträva efter att varje barn:

· utvecklar sin nyfikenhet och sin lust att leka och lära,

· utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. (Lpfö/98/10)

http://vimbloggen.se/wp-content/uploads/2018/02/img_0988.mov

Alla hjärtans dag

En dag fylld med kärlek. Vi gör hjärtan, alla hjärtans dag kort och blommor samt dammtorkat och gör fint i miljön. Arbetsglädjen är stor. Tillsammans gör vi en kompissol som ska pryda lekhörnan. Men hur gör vi för att den ska blir helt rund? Vi tar en tallrik tyckte barnen. Sagt och gjort. I lekhörnana kan man ha kalas eller göra en vinterbostad till igelkotten.

“Förskolan ska sträva efter att varje barn:

-utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler,

-utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga” (Lpfö 98, s. 9-10).

Popcornmannen Poppe

Popcornmannen Poppe är en ny kompis på Salongen som lär barnen om värdegrund genom ett lekfullt lärande kring etik och sagor, som berättar sig in i livet! 
”Barnen övar på att sätta ord på känslor, vilket i sin tur bidrar till ökad social- och emotionell träning, vilket underlättar för barnen, genom att de tidigt lärt sig kunna moderera sina egna känslor, vilket möjliggör förmågan att klara av att bygga in sin egen inre tröstare för att lugna sig själva. Poppe lär barnen förstå sina och andras känslor bättre, vilket också mynnar ut i färre konflikter och skapar god självkännedom”.

Under gångna veckor så har vi jobbat med; 

Hur en kompis ska vara. 

Popcorndalen, där man aldrig är ensam. 

En tjuv i popcorndalen. 

Nästa vecka kommer Poppe prata om kärlek ❤️

Naturskola

Idag har vi pratat om blåmes och talgoxe och hur vi kan se skillnad på dem. Barnen fick sedan i uppgift att måla sitt träd och de fåglar vi hittills har sett, kråka, skata, talgoxe och blåmes. Vi diskuterade sedan hur deras fåglar ser ut. Ser kompisarna vilken fågel de har målat?

Vi har även läst böcker om fåglar, lyssnat på fågelsång och tittat på film om småfåglar.

Förskolan ska sträva efter att varje barn:

-utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa. Lpfö 98.

Språket

Hur barnen arbetar med språket, läs- och skrivinlärning på förskolan kan se olika ut. På paddan tittar vi på faktafilmer om hajar, lejon, ormar, fiskar och krokodiler. Barnen får hjälpas åt att skriva i sökfältet vilket djur vi ska titta på. De ljudar och visar varandra hur bokstäverna ser ut. En pedagog hjälper dem sedan att välja en lämplig film att titta på.

Med hjälp av montessorimaterialet rosa askar tränar barnet på att läsa ljudenliga ord och para ihop ordet med ett föremål eller en bild.

Barnen har fått varsin mapp som de får dekorera efter eget tycke och smak. Det är viktigt att skriva sitt namn på ifall den kommer bort.

I Lpfö 98 kan vi läsa:

“Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta till vara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen.” (s. 6)

“Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner”. (s. 10)

Discofredag på Salongen

Idag var det åter dags för Discofredag! Vi hade tre modiga artister som sjöng och dansade för vår fantastiska publik. Sedan var det gemensam dans där många barn snurrade loss på golvet i breakdance 🙂 Så återigen en lyckad discofredag!

På eftermiddagen fortsatte discofredag i den spontana leken hos barnen där de var programledare, artister och publik.

Naturskola

I höstas fick barnen välja ett träd att följa under året. Idag fick barnen leda oss till det. Vi pratade om olika riktmärken, hur man kan hitta vägen till trädet och hur trädet ser ut. Vi sökte en stor ek med tjock stam som står nära stolarna utmed Växjösjön och tillsammans hittade vi trädet!

Sedan åkte vi stjärtlapp vid Hästskon och lekte mamma/pappa/barn/kung/drottning och leopard och hund i snöhögen.

 
Förskolan ska sträva efter att varje barn

Utvecklar självständighet och tillit till sin egna förmåga,

Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom stitt kunnande om växternoch djur.

Beebots och miniröris

Idag blåste det alldeles för mycket för att kunna vara ute på Naturskolan. Istället arbetade vi med Beebots som vi har lånat av AV- media. Ett spännande, pedagogiskt och roligt sätt för barn att lära sig mer om programmering. Sedan kände vi att vi behövde röra på oss till Miniröris!

Julpyssel & Experiment

Såhär i vintertider och inför jul har det varit en hel del julaktivitet på Salen. Granen har plockats fram och klätts, vi har en mycket uppskattad Pixie-kalender som barnen får öppna luckor i varje dag på våra samlingar. Dessutom har det pysslats; måla och glittra kottar att hänga i granen, liksom apelsiner med nejlikor i.

Fredagen vecka 50 hade vi lite experiment på förmiddagen. Bland annat blåste vi upp en handske med hjälp av torrjäst, socker och ljummet vatten som vi blandade i en petflaska och som bildade koldioxid som fyllde ut handsken som satts fast med gummiband i toppen. Barnen hjälpte till att blanda alla ingredienser och vi luktade på såväl jäst som socker, jästen tyckte de flesta barnen luktade lite annorlunda. Men det skrattades mycket åt hur handsken växte och slutligen var så stor att vi kunde rita ett glatt litet ansikte på den 🙂 Vi lekte även med färgade isbitar i vattenbadet, det var karamellfärg som frusits in i olika former, vi pratade om färg, varmt/kallt, var det finns is, att is är vatten och utforskade hur isen smälter i vattnet. Att vattnet dessutom blev regnbågsfärgat var en bonus.

Från Lpfö 98/2016 står att Förskolan ska sträva efter att varje barn “utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen