Rättigheter och skyldigheter

Det finns säkert lika många anledningar till att man som förälder valt VIM, som det finns barn inom föreningen. Och jag ska inte ifrågasätta något för jag är av den åsikten att det är upp till var och en, men vissa saker måste klargöras inför framtiden och den rådande stunden inom föreningen.

Sedan ett tag har det i olika konstellationer, talats om det vikande föräldraengagemanget inom vår förening. Och jag är inte rätt man att analysera varför, om detta nu är en sanning, det ser ut som det gör. Men om trenden nu är vikande föräldraengagemang på de tre förskolorna så är det allvarligt och måste diskuteras, både här på bloggen, i skolråd och av styrelsen på den årliga stämman.

Jag kommer inte att lösa frågan i detta inlägg, bara röra vid saker som jag tror har med detta att göra.

Jag ska bara vidröra några saker som jag uppmärksammat den senaste tiden, så detta blogg inlägg ska handla om våra skyldigheter som föräldrar i ett föräldrakooperativ och lite om demokratin inom VIM.

Kronan, där jag och min sambo har våra barn, är del av ett föräldrakooperativ, vilket innebär att det är vi föräldrar som driver verksamheten, det är vi föräldrar som har det yttersta ansvaret för samtlig verksamhet på de tre förskolorna. Detta innebär att vi har ansvar för inne och utemiljön och annat på förskolorna, ytterst har vi också ett arbetsgivaransvar. Alla som nu har barn på någon av förskolorna inom VIM måste ha fått information om allt detta. Vilket innebär att vi ska ställa upp på arbetsdagar, vi ska gå på föräldramöten och annat inte enbart för vår egen skull utan för att detta är vårt ansvar inför föreningen. Samt för att våra barn och pedagoger ska ha en säker och stimulerande arbetsmiljö.

Detta ansvar administreras i stor utsträckning av de valda representanterna i styrelsen, därför slipper vi undan denna betungande arbetsuppgift som styrelsemedlemmarna sköter ideellt, vid sidan av sina ordinarie jobb.

Vi, småbarnsföräldrar, är nämligen duktiga på att inte hinna med våra åtaganden, det är ju så jobbigt med att hinna med sig själv och barnens aktiviteter i dagens samhälle.

Nu ska jag inte måla fan på väggen, majoriteten av oss fullföljer våra åtaganden i föreningen, men gör vi mer? Jag tror att vad man efterfrågar är det där lilla, lilla extra: som att man kommer på arbetsdagarna med ett leende på läpparna för att man känner att man gör något extra för ens egna barns vardag. Barnen vistas i den miljö som vi ansvarar för lika lång tid som vi är på våra jobb. Sug lite på den, våra barn är på förskolorna lika lång tid, om inte längre, som vi är på våra jobb.

Sist men inte minst, några ord om demokratin, eller snarare en vädjan, gå på årsstämman. Denna årliga sammankomst tar kanske två timmar att vara med på. Det är här vi väljer de som ska dra det tyngsta lasset, det gäller att alla har förtroende för de som jobbar i styrelsen. Det är även här man ventilerar sina åsikter om verksamheten, för det är på stämman som saker kan ändras. Som förälder i ett kooperativ så ventilerar vi inte våra åsikter främst i lokal media eller uppvaktar politiker innan vi gått hela ledet inom föreningen. Detta är representativ demokrati. De som väljs är de vi har förtroende för. Ska något ifrågasättas, vilket det självklart skall, så använder vi oss av föreningsdemokratin. Åtminstone enligt mig…

Rickard Hofstam (pappa till Moa-Li och Edith som går på Kronan)