Så härligt när förskolans aktivitet händer hemma!


I fredags var det städeftermiddag på Salongen. Alla barn och pedagogerna dammtorkade och städade alla material tillsammans. Två barn fick det populära uppdraget att våttorka de två trapporna och en bild kom idag på hur en av barnen med stor inspiration ville städa trappan hemma.
I montessoripedagogiken är det grundläggande att utveckla ansvarsförmåga och viljan att ta hand om miljön. Just trappstädning är populärt och stimulerar barnets förmåga att arbeta systematiskt och ta “en sak i taget” och att fullfölja ett projekt. Grovmotoriken utvecklas och i synnerhet öga-hand-koordinationen tränas liksom koncentrationsförmågan. Varje barn upplever att vi vuxna ger dem ett viktigt ansvar och självkänslan ökar och den härliga känslan av att klara av ett “riktigt jobb”.

Det är väldigt kul när förskolan får veta hur vårt arbetssätt visar sig hemma och vi vill ju arbeta mot samma mål tillsammans med föräldrar så om barnen kommer med märkliga önskemål (som att städa trappan eller koka gröt), fråga då pedagogerna om det är en favoritsysselsättning på förskolan.
I det större perspektivet kommer barn som fått ta ansvar för sin lilla miljö att i framtiden vilja och klara av att ta ansvar för vår globala miljö och vi ser framtiden i varje barn som håller i en torktrasa.