Månadsbrev från förskolechefen: Rörelse är ett grundläggande behov

Ett vanligt nyårslöfte är att lägga om till sundare livsstil och börja träna…
All modern forskning påvisar hur viktigt det är att kroppen får röra på sig under hela livet, och för ett barn är det ett basbehov – som mat, sömn och kärlek.

Maria Montessori såg verkligen detta grundläggande behov hos barnet. Hon grundar sin pedagogik på att barn har ”sensitiva perioder”, då de är särskilt mottagliga för inlärning och har ett starkt behov av att utföra det som ingår i dess utveckling. En sådan period är ”kroppsrörelser”. Denna period är som mest intensiv mellan 1-5-årsåldern, men påbörjas redan i fosterstadiet och fortsätter under uppväxten. Alla barn måste få röra på sig ofta och mycket för att stimulera och tillfredsställa detta behov – dels för att må bra, men också för att man ser samband med att övriga utvecklingsområden, som till exempel social, känslomässig och intellektuell utveckling, stärks genom rörelse.

Att behärska sin kropp är en härlig känsla som ger självförtroende och man vågar mer. Genom uthållighet i rörelse utvecklas koncentrationsförmågan, och ni vet ju att det jobbigaste som finns för ett barn är att sitta still – särskilt när det är långtråkigt…

På förskolan finns hela tiden aktiviteter och situationer som utvecklar motoriken, alltifrån grovmotoriska rörelser till yppersta finmotorisk utmaningar, där till exempel pincettgreppet tränas. Bland annat som förberedelse för att klara av att styra en penna.

Ibland får jag frågan om montessorimiljön hämmar rörelsebehovet, och inget kan vara ”mer fel” – det är ju däremot inte bara löpförmågan vi vill tillgodose utan alla delar av stimulans för vår fantastiska kropps möjligheter!

I LPFÖ-98 står det att förskolan ska sträva efter att barnet utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande. Det målet kan jag se att montessoriförskolan uppfyller varje dag för varje barn!

Charlott Lundgren-Andersson,
förskolechef

Läs hela månadsbrevet: Januaribrev från förskolechef