Hjärtan

Förra veckan pratade vi om alla hjärtans dag som var på fredagen. Inför detta introducerades en ny rim-saga om färgade hjärtan där barnen fick vara med och rimma.

“upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker”
“får nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya erfarenheter och kunskaper”

 

Experiment med färg

Förra veckan tittade vi på salladsbladen som vi hade satt ner i karamellfärg. De hade sugit ut sig vattnet och färgat bladen i samma färg som det karamellfärgade vattnet.

“Tillit till sin egen förmåga” “Upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker”

 

Kaninsaga

Förra veckan målade vi ett kartonghus med koppling till sagan med kaninerna. Barnen målade med penslar och målarfärg och färglade kartonghuset. När det torkat under en dag tog vi ner det och arbetade med det tillsammans med sagan.

“planering och genomförande utgår från läroplanen och från det kunnande och de
erfarenheter som barnen tidigare har tillägnat sig”

Kaninsaga

Förra veckan introducerade vår vfu-student Sara en ny saga om fem kaniner. Kaninerna har olika färg och bosätter sig i hus med samma färg som de har på pälsen. Sagan slutar med att kaninerna saknar varandra och bosätter sig i ett stort färgglatt hus tillsammans. Barnen fick under aktiviteten komma fram och hjälpa till med vilken kanin som skulle bo i vilket hus.

“nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära”

“upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker”

Experiment med färg

Idag har vi på spiran gjort ett experiment med salladsblad i karamellfärg. Vi har hällt upp vatten i glas och sedan hällt ner karamellfärg och satt ner ett salladsblad. Efter någon dag ska vi se om salladsbladet har sugit upp färgen i vattnet så att bladen har färgats.

“Tillit till sin egen förmåga” “Upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker”

Semlor

Igår gick några barn till City gross för att inhandla till att göra semlor. Vi bakade igår och idag fick vi smaka dom 🙂 Barnen fick göra sin egna semla med banan /grädde. Barnen får förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta” (Lpfö rev 18).

Frankriketema

På Äpplet inledde vi vårterminen med prata om Frankrike. Barnen fick tänka ut frågor, vi har målat av flaggan, lyssnat på en fransk kompositör och läst böcker på franska. Cassandras mamma Isabell hälsade på oss och besvarade många av våra frågor med ett bildspel. Vi sammanfattade och avsluta med att testa franska bakverk och ost 🙂

Ur Lpfö 18

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

• sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

Korvgrillning

I fredags förmiddag/ lunch gick vi till skogen för att grilla korv. Vi besökte platsen där vindskyddet är. Barnen fick till en början leta efter naturmaterial som vi samlade och tog hem till vår skaparhörna.  “Förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik” (Lpfö 18).

 

 

Fingerfärg

Idag har vi på Spiran målat fingerfärg med basfärgerna. Vår VFU-student Sara började med sitt nya projekt: uttrycka sig med färg. (Nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära.) (Tillit till sig själv.)