Julpyssel & Experiment

Såhär i vintertider och inför jul har det varit en hel del julaktivitet på Salen. Granen har plockats fram och klätts, vi har en mycket uppskattad Pixie-kalender som barnen får öppna luckor i varje dag på våra samlingar. Dessutom har det pysslats; måla och glittra kottar att hänga i granen, liksom apelsiner med nejlikor i.

Fredagen vecka 50 hade vi lite experiment på förmiddagen. Bland annat blåste vi upp en handske med hjälp av torrjäst, socker och ljummet vatten som vi blandade i en petflaska och som bildade koldioxid som fyllde ut handsken som satts fast med gummiband i toppen. Barnen hjälpte till att blanda alla ingredienser och vi luktade på såväl jäst som socker, jästen tyckte de flesta barnen luktade lite annorlunda. Men det skrattades mycket åt hur handsken växte och slutligen var så stor att vi kunde rita ett glatt litet ansikte på den 🙂 Vi lekte även med färgade isbitar i vattenbadet, det var karamellfärg som frusits in i olika former, vi pratade om färg, varmt/kallt, var det finns is, att is är vatten och utforskade hur isen smälter i vattnet. Att vattnet dessutom blev regnbågsfärgat var en bonus.

Från Lpfö 98/2016 står att Förskolan ska sträva efter att varje barn “utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen